onsdag 9 mars 2022

Städning,solning

 

Jag började städa hemma i går.Men jag fick avsluta det innan jag var klar,för att jag fick sån värk vid nacken och dragning,ryckning.
För mycket vridning av huvudet och halsen brukar kunna göra att värk och besvären börjar.Det kan bli så när man har den här sjukdomen som jag har.

Vad är Cervikal Dystoni:

Dystoni är den medicinska beteckningen för ett neurologiskt tillstånd med många olika uttrycksformer.Den tillhör en grupp sjukdomar som går under beteckningen sjukdomar i rörelsesorganen. Dystoni orsakas av en störning i hjärnans rörelsecentrum som styr muskelaktiviteten.Detta kan ge upprepade ofrivilliga rörelser som skakningar och muskelsammandragningar. De ofrivilliga rörelserna kan orsakas av muskelsammandragningar i en muskel.Dystoni kan drabba människor i alla åldrar,men är relativt sällsynt hos barn och unga.Sjukdomen betraktas som kronisk.De upprepade muskelsammandragningarna kan vara långsamma eller snabba,men de är ofta stadigvarande. Dygnsvariation är inte ovanligt vid dystoni. Symptomen är i regel minst framträdande på morgonen och ökar efterhand som dagen går.Stress,trötthet och starka känslor förvärrar symptomen. Däremot minskar symptomen vid vila och kan försvinna helt vid sömn.Tillståndet är oftast sämre vid utomhusaktiviteter än vid inomhusaktiviteter.Cervikal dystoni är lokaliserat till halsens och nackens muskler och är den vanligaste formen av fokal dystoni.Tillståndet gör det svårt för patienten att hålla huvudet rakt. Muskelsammandragningarna kan vrida huvudet åt ett håll (torticollis), framåt (anterocollis), bakåt (retrocollis) eller så kan huvudet dras mot den ena axeln (latercollis).  kombination med att huvudet vrids kan patienten också få skakningar av huvudet,så kallad tremor.Den onormala hållning som framtvingas av tillståndet, kan medföra svåra smärtor i nacke och axlar,ofta kombinerat med huvudvärk.Starka kroniska smärtor, spasmer och vridningar kan hindra patientens naturliga rörelsemönster och begränsa dennes aktivitetsförmåga.Dessutom kan den onormalt höga muskelaktiviteten i ett område orsaka problem i kroppens ”friska” delar. Den drabbade blir sliten och förtvivlad och känner sig dränerad på energi.Stress över lång tid är en belastning som kan försämra symptomen vid Cervikal Dystoni.Det är särskilt viktigt för personer med dystoni att undvika belastande och tungt arbete och aktiviteter som kräver upprepade rörelser.

Det finns inget sätt att bota Cervikal Dystoni.Vården består i huvudsak av intramuskulär injektionsbehandling med botulinumtoxin, som är förstahandsbehandling. Särskilt vid generaliserad dystoni används också läkemedel som tas genom munnen, och vid doparesponsiv dystoni är levodopa-preparat det läkemedel som används i första hand. Vid andra dystonier har läkemedel som tas genom munnen ingen särskilt bra effekt i förhållande till biverkningarna, men de används ändå i någon mån för att lindra symptomen.Djup hjärnstimulering (DBS, deep brain stimulation) har fått större betydelse som en effektiv och säker behandlingsmetod vid framskriden dystoni. Även fysioterapi är till betydande nytta för att kontrollera symptomen. Vården vid dystoni är långvarig, och särskilt injektionsbehandling kräver flera besök om året. Cervikal dystoni inverkar avsevärt på arbetsförmågan och orsakar tidigare pensionering. Särskilt depression och ångest har stor inverkan på arbetsförmågan hos dystonipatienter.Depression och ångest är betydligt vanligare hos patienter med cervikal dystoni.

I dag har det varit bättre med mej.
Så då tog jag och städade klart.
Rent och fint är det hemma nu.Och lite tända ljus gör det mysigt!
En solning blev det också.
Jag åkte till Bosvedjan på kvällen och solade solarium.
Här sitter jag och väntar på min tur att få börja sola.
Kanske man skulle ta och bowla nån gång efter att man solat.
För där jag solar är på samma ställe som bowlingen är.
JAG FÅR ÖNSKA ER EN
Jag längtar tills man kan börja sola ute!

 






















 







1 kommentar:

  1. Hej,
    Har gjort en vänförfrågan på FB..
    Kram Peter

    SvaraRadera