Lucia var en flicka som ska ha levt i Syrakusa,Italien,under 200-talet.Redan i unga år var hon starkt troende och valde att skänka bort sin hemgift till fattiga efter att hennes mamma tillfrisknat från en svår sjukdom.Men hennes trolovade uppskattade inte gesten och anmälde henne till myndigheterna.Att vara kristen var nämligen förbjudet under den här tiden och Lucia dömdes därför till döden genom att brännas på bål.Enligt legenden skadades hon inte av lågorna och det var först efter att en romersk soldat stack sitt svärd genom hennes hals som hon avled.I dag är hon helgonförklarad inom den romersk-katolska och ortodoxa kyrkan.
Lucia i Sverige
Redan på 1300-talet var den 13 december en speciell dag i Sverige.Europa följde då den julianska kalendern, vilket innebar att luciadagen inföll samtidigt som vintersolståndet på det norra halvklotet.Det var årets längsta natt – en natt full av faror.Övernaturliga varelser troddes nämligen fylla den mörka natten och därför höll man sig vaken (lussevaka) och kallade på ljusets makter,som skulle driva bort det onda.Vårt moderna luciafirande blev inte populärt förrän i början av 1900-talet,men redan innan det var det vanligt på landsbygden att utnämna en ogift kvinna till ”lussebrud”.Det första officiella luciatåget arrangerades av Stockholm Dagblad 1927.
Ljuskronan och det röda bandet
En teori om Lucias ljuskrona är att helgonet Lucia hade händerna fulla när hon bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor.Ljuskronan skänkte då det ljus hon behövde för att kunna navigera genom de kolsvarta gångarna.Det röda bandet som både Lucia och tärnorna knyter om livet ska symbolisera blodet som den italienska flickan spillde när hon dödades för sin tros skull.
Stjärngossarna och de tre vise männen
Stjärngossarna har inte alltid varit ett självklart inslag i luciatåget.Från början hade Lucia nämligen bara ett par enstaka följeslagare och det var först senare som även stjärngossarna tillämpades.Fenomenet stjärngosse härstammar från medeltida kyrkospel om Jesu födelse och utvecklades så småningom till en tradition,där pojkar gick från hus till hus i juletider utklädda till de tre vise männen.De spetsiga papphattarna skulle efterlikna magernas huvudbonader,ett folkslag från Medien som i dag är nordvästra Iran.De tre vise männen tros nämligen ha härstammat därifrån.
Lussevakan och den moderna luciafyllan
Under årets längsta natt var det många ungdomar som gick ut för att sjunga julvisor bland gårdarna i grannskapet.Som tack för sången kunde man belönas med brännvin eller andra gåvor.Traditionen lever kvar än i dag och fortfarande vakar en del tonåringar natten innan Lucia.Men i stället för att stämma upp i sång brukar ”vakan” ofta involvera en hel del alkohol.
Legenden om Lucia
13 december år 304 avrättades en ung kvinna, Lucia,i Syracusa på Sicilien.Hon anses ha lidit martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelser av kristna.Enligt legenden var det en försmådd friare som angav henne.Hon dömdes först att tjänstgöra på bordell för att hon var kristen.Efter ett misslyckat försök att bränna henne på bål ska hon enligt legenden slutligen ha halshuggits med ett svärd.Hennes reliker finns i Venedig.
Förtrollande ögon
Helgonet Lucia firas den 13 december inom den katolska kyrkan.Hon avbildas ofta med två ögon på ett fat.Enligt legenden ska en ung man ha blivit djupt förälskad i Lucia och hennes vackra ögon.För att värna sin kyskhet rev hon ut ögonen,varpå Gud gav henne nya, ännu vackrare ögon.En luciakult utvecklades i Neapel där hennes ögon sägs vara förvarade.
Nämns första gången
En lucia lik dagens nämns första gången 1764 på Horns boställe norr om Skövde i västergötland.Traditionen med lucia nattlinne och ljuskronan i håret kommer troligen från Tyskland där en vitklädd person delade ut julklappar till barnen.
På 1800-talet ordnade studentföreningar i Lund och Uppsala fester med Lucia som centralfigur.
Natten går tunga fjät...1852 tog Gunnar Wennerberg med sig en melodi han hört i Neapel - "Barcarola napolitana" - till Sverige.Det blev vår mest kända luciasång "Natten går tunga fjät". Den svenska texten skrev A. Rosén.
Ålderdomligt språk
Arvid Rosén valde redan då ålderdomliga uttryck nära han skrev den svenska texten till "Natten går tunga fjät" 1928.Orden kanske är svåra att förstå för de minsta i luciatåget.Här är en liten ordlista:
Fjät = steg eller spår
Stuva = stuga
Lucia i massmedia
1927 bidrog Stockholms Dagblad till lucias genombrott.De första luciatågen ordnades.Landets tidningar hakade på och korade lucior i skönhetstävlingar.På bild syns ett luciatåg från 1929 som passerade på Stockholms gator.
En svensk tradition
Lucia firas i Sverige,i svensktalande områden av Finland och delvis i Norge och Danmark.
Lucia som i ljus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar