Av de svenskar som uppgett att de firar jul säger 84 procent att de brukar äta ett traditionellt julbord,visar en undersökning utförd av Yougov på uppdrag av Metro.Julskinka,Janssons frestelse och sill ligger svenskarna varmt om hjärtat i jul.Dopp i grytan däremot – det kan vi lika gärna skippa,visar en undersökningen.
Här är svenskarnas favoriter på julbordet:
Julskinka: 27 procent
Janssons frestelse: 16 procent
Inlagd sill: 12 procent
Köttbullar: 10 procent
Gravad lax: 7 procent
Rökt lax: 5 procent
Revbensspjäll: 5 procent
Prinskorv: 4 procent
Dopp i grytan: 3 procent
Rödbetssallad: 2 procent
Julkorv: 1 procent
Rödkål: 1 procent
Annan: 6 procent
Vet ej: 2 procent
Och det här skulle vi helst vilja ta bort från julbordet:
Dopp i grytan: 38 procent
Rödkål: 18 procent
Revbensspjäll: 14 procent
Inlagd sill: 12 procent
Janssons frestelse: 12 procent
Gravad lax: 11 procent
Julkorv: 11 procent
Rödbetssallad: 10 procent
Prinskorv: 9 procent
Rökt lax: 7 procent
Julskinka: 3 procent
Köttbullar: 3 procent
Annan: 3 procent
Vet ej: 14 procent
Vad vi väljer att äta kan skilja sig rejält åt beroende på var vi bor.
I de södra delarna av landet är kål givet på julbordet, något som ratas i norr.
Julaftonsmaten är antagligen svenskarnas mest traditionsbundna måltid.
– Julmåltiden berättar om varifrån vi kommer,vilka vi är släkt med och var vi har vår uppväxt,säger Richard Tellström,mathistoriker vid Stockholms universitet.
Det är därför som man inte kan byta ut en julskinka mot sushi till exempel.
Richard Tellström säger att den senaste stora förändringen för julmaten inträffade på 1970-talet.
– Då gick julmåltiden från att vara tredelad till att bara bli ett smörgåsbord som ensamrätt.Tidigare var julsmörgåsbordet bara en förrätt och var då mycket mindre.Det som händer på 70-talet är att det blir en buffé.
Kål i söder
Men vad som är viktigt att ha på julbordet kan skilja sig en hel del åt beroende på var man är i landet,visar försäljningsstatistik som Hemköp tagit fram.
I söder är det till exempel vanligt med kål i olika former,bland annat säljs drygt hälften av brunkålen i Skåne.Grönkålen har sitt starkaste fäste i Halland.
– Historiskt sett är kåldistriktet i Sverige i söder och det är en stör höstgrönsak.
I norra Sverige är det inte alls kål som gäller.I stället är rätter som sylta och julkorv extra populärt. Det äts även mer julskinka där.
Det är mer kött och mer julkryddstark mat där.Man äter mer traditionsbundet och har färre nya rätter,säger Richard Tellström.
Går hem överallt
Annan mat som går hem i olika delar av Sverige är exempelvis julknäckebröd,extra populärt i Dalarna och julostkaka är stort i Småland och Östergötland.
Trots alla regionala skillnaderna är det ändå några rätter som går hem lika bra överallt i Sverige.Det rör sig bland annat om köttbullar,risgrynsgröt och sill.
– De ingår i det här standardiserade julsmörgåsbordet som skapades på 1970-talet,säger Richard Tellström.
Fakta: Populäraste julmaten
Syd: Brunkål är populärast. Där säljs 51 procent av brunkålen
Sydost: Julostkaka är populärast. 33 procent säljs där.
Väst: Grönkål i topp med 27 procent av den totala försäljningen.
Mellan: Julknäcke toppar listan. 27 procent säljs där.
Norr: Sylta är populärast med 36 procent av den totala försäljningen.
Källa: Statistiken bygger på siffror från Nielsen,Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar