söndag 4 april 2021

Morotens dag

 

Internationella morotsdagen eller Morotens dag firas varje år den 4 april och är höjdpunkten för morotsälskare runt om i världen.

Morötter och myt
Morötter förbättrar synen brukar man säga – som bevis hänvisas till att du väl aldrig sett en kanin med glasögon…. Faktum är att morötter inte förbättrar synen om du redan har bra syn.Däremot kan A-vitaminbrist påverka synen negativt.Att äta A-vitaminstinna morötter kan i det fallet återställa synförmågan.

Under andra världskriget lyckades plötsligt brittiska flygplan skjuta ner fler tyska bombplan.Då spred det brittiska flygvapnet ett rykte att det berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende.Men det var inte sant – syftet med ryktet var att dölja den riktiga orsaken.

World Carrot Museum


World Morot Museum är en webbplats om insamling,bevarande,tolkning och utställning av föremål som rör moroten. Webbplatsen underhålls av John Stolarczyk från Skipton, England och drivs som en ideell organisation.Webbplatsen innehåller en omfattande historia av moroten inklusive en tidslinje,som visar hur dess färg har förändrats under årtusenden,från vitt och lila till den moderna.Den registrerar morotens popularitet igen under rationering av andra världskriget ,inklusive information om propagandamaterialet och alternativa recept och användningar av morot under livsmedelsbristen.Webbplatsen innehåller också recept och odlingsråd.

World Morot Museum avser att spela in och samla den största samlingen av fina konstverk som innehåller en bild av morötter,i sina olika färger. Målningar har ofta använts som källor i historiska studier av grödor, och växtbiologer har kunnat identifiera gamla arter med hjälp av historiska konstverk.










































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar