tisdag 21 december 2021

Hårfärgning och Skumtomtar

 


I förra veckan så var jag till hårfrissan.Och fick mitt hår igenom toppat.
Och i dag så har jag fått håret färgat.
Jag använde det här hårfärgningsmedlet,som jag har köpt på Trudes hårsalong.
Det va Ulla som färgade utväxten i mitt hår.
Hon kom hem till mej efter att hon hade slutat sitt jobb.
Innan vi började med färgningen så fikade vi.
Det va så kul att träffa henne och sitta å prata.För det var ett tag sen nu som vi träffats.Men pratat i telefon det har vi gjort,oftare en att vi har träffats på sistone.Så jag vart jätte glad när hon kom i dag.
I dag är det SKUMTOMTENS dag!
Skumtomtens dag är alltid den 21 december.
Skumtomten,även kallad juleskum,har en självklar plats bland julgodiset i svenska hem.Varje år tillverkas omkring 200 miljoner skumtomtar,motsvarande ca 1200 ton,som därefter hittar till nya hem runt julen.
Vad många inte vet är att Cloettas juleskum är Sveriges femte mest sålda godispåse inom sockerkonfektyr även fast den inte säljs året runt.I och med dess otroliga popularitet är det inte konstigt att den lilla goda tomten har en helt egen dag – nämligen Skumtomtens dag.
Cloetta började tillverka sitt juleskum-godis redan 1934 men blev inte vanligt bland konsumenter förrän på 1960-talet.Originalet bestod av en tvåfärgad tomte med smak av jordgubbe och senare även som chokladdoppad.Sedan 2011 släpps också godiset med en ny smak varje år,bland annat har skumtomten fått låna smaker av knäck,clementin och lingon.Idag är skumtomten så pass populär att den också används i recept för bland annat tårtor, julgodis och desserter.
Tillverkningen av juleskummet sker mellan maj – december och säljs främst i Sverige men även andra nordiska länder som Norge och Danmark.
Skumtomtens dag firas den 21 december varje år och är,likt pepparkakans dag,en relativt ny temadag.Att skumtomten har fått en egen dag i kalendern är inte särskilt konstigt då vi i genomsnitt äter hela 29 skumtomtar per person varje år.
Varje år tillverkar Cloetta en begränsad upplaga juleskum med en ny spännande smak.Under 2019 röstade det svenska folket fram en tidigare smaksättning som man ville skulle komma tillbaka.Den vinnande smaken blev polka som var den första nya juleskumsmaken att släppas 2011.
Nu lanseras Hannas Skumtomte,en CIDER med smak av marshallows,hallon,gräddkola och vanilj!
Nyligen presenterades årets julsäpp från dryckesleverantören Galatea och ibland deras nyheter hittar vi en cider med smak av skumtomte.
Cidern,Hannas Skumtomte, beskrivs som friskt fruktig,lite kryddig,med tydliga inslag av marshmallows,hallon,gräddkola och vanilj med en lång söt gräddig eftersmak.Den servers med fördel väl kyld som aperitif,gärna med en näve frysta lingon eller röda vinbär i glaset istället för is.En burk kostar 17,90 kronor och alkoholprocenten är 4,5%.

Vasa Bryggeri Gammeldags Skumtomte som är en vackert rosa läsk med godis och jultema.

Färgen är som sagt härligt grumligt ljusrosa och doften går hand i hand.En fruktig och bärig arom av fluffigt, friskt sockergodis passar utmärkt till temat.Läsken smakar mycket godis och glass.Samtidigt som den är sliskigt söt är den också fruktig.

Vasa Bryggeri Gammeldags Skumtomte smakar nog faktiskt skumtomte.Tack vare sin sockriga doft och sötma är det som att dricka smält godis!































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar