lördag 19 oktober 2019

Nu har jag fått Botox för första gången i min nacke.

Jag hade en tid till neurolog mottagningen i går på förmiddagen.
Att gå igenom då vilken behandling jag ska få,att få veta bestämt då om jag kommer att få Botox eller inte.
Och läkaren jag då fick träffa där sa att det är nu helt bestämt att det är Botox spruta jag ska få.Det är den behandlingen vi kommer att ge dej för din sjukdom.Sen sa han,jag ska gå och se vilken dag du kan komma och göra det.
När han hade gått i väg till ett annat rum för att kolla upp det.Så satt jag där och tänkte.Att hoppas jag inte behöver vänta flera veckor.Utan jag hoppas så att jag får komma om bara några dagar.Att det blir av då att ta sprutan.
När läkaren kom tillbaka,så säger han till mej.Vi ska göra det nu på dej! För det finns en tid och möjlighet i dag för det.Jag blev SÅ FÖRVÅNAD.För det var det sista jag trodde att jag skulle få göra när jag var där i fredags.Jag va inte alls beredd på det.Men sån tur jag hade!
Det känns nästan lite overkligt för när man har gått och väntat så länge på något.Som man samtidigt också inte vetat säkert om de kommer att bli av och när i så fall.När den dagen sen är inne då det blir av på riktigt.Då känns det nästan inte som att det vore sant.Som att man får nypa sej själv i armen för att förstå att det är på riktigt.
När jag var klar där och satt på bussen på väg hem.Så kände jag en sån tacksamhet inom mej.Att äntligen har jag fått gjort det här! Att äntligen har det här blivit av.För går man med en väntan och även ovisshet länge så kan det börja tära på en psykiskt.Och fysiskt är det tärande att ha mer eller mindre värk och besvär exakt varje dag med nacken,även bakhuvudet och halsen.Att inte ha en endaste dag fri ifrån sånt under flera månader.Och veta att inte förrän jag får nån hjälp med nån behandling så kommer det fortsätta att vara så här varenda dag livet ut.Att detta aldrig kommer att försvinna eftersom det är en kronisk sjukdom.
5 sprutor fick jag ta.Jag har ritat en röd prick på dom ställena,där läkaren tog Botox sprutorna på mej.
När han tog sprutorna så hade han en maskin som såg ut som en liten apparat.Det var för att han skulle veta vilken muskel som skulle behandlas få botox.Apparaten gjorde ljud ifrån sej när nålen "hittade" den muskeln han skulle spruta in Botoxet i.Det lät som ett sprakande,knastrande ljud då.Han som rörde hålen liter runt och fram och tillbaka när han hade stuckit in den.
Jag har fått en ny tid i Januari då jag ska dit och göra det igen.
Var tredje månad kommer det bli att få ta Botox spruta.
Läkaren sa att den här första gången,tills jag ska dit igen blir som en "prövotid".Att se om jag behöver en större eller mindre dos av Botox.Eller om den blivit bra den som jag fått.Svårt att veta exakta styrkan på den hur kroppen,nacken å det reagerar när man inte tagit det nån gång.
Han sa att det kan va lite olika för personer men ungefär en vecka tar det tills man känner av effekten.Fått en förbättring på nacken.Botox kan inte bota sjukdomen men den kan få värken,dragningarna,huvudet att bli som rakare och skakningarna att förbättras.Men stress fysisk som psykisk måste jag undvika sa han.För att just det kan ge besvären ändå fast man tagit sprutor.Och så måste jag även fortsätta med övningar och gå till sjukgymnasten.

Här är lite fakta om spruta med Botox:
BOTOX® är indicerat för behandling av cervikal dystoni (spastisk torticollis), en krampaktig vridning av huvudet på grund av ofrivilliga muskelsammandragningar av halsens och nackens muskler.Huvudvridningen kan vara åt höger eller vänster (torticollis), framåt (antercollis), bakåt (retrocollis) eller så kan huvudet dras mot ena axeln (latercollis). Ofta förekommer blandformer av dessa och tillsammans med muskelryckningar.Dessa neurologiska sjukdomar är till många delar lika varandra men har skilda grundorsaker. Sjukdomstillstånden är ovanliga och av den anledningen krävs hög specialisering av behandlaren. Botox har inneburit ett stort genombrott i omhändertagandet av dessa tillstånd och behandlingen sker genom injektion med tunna nålar i den påverkade muskulaturen. Den kliniska bilden är ofta komplicerad och sammansatt vilket betyder att stor erfarenhet krävs av den behandlande läkaren. Vi har snart 20 års erfarenhet av sådan behandling och omhändertar patienter från hela landet. Över 90% av all dystoni sitter i halsregionen och kallas då Cervikal dystoni, Kronisk eller Spastisk torticollis. Andra förekommande ställen är i ögats knipmuskler (Blefarospasm) och i händerna (skriv-, musiker- och andra yrkeskramper).Efter ett konsultationsbesök med noggrann klinisk undersökning och vid behov utredning ges injektioner cirka 4 gånger om året. Effekten kommer sedan gradvis med början 2-3 dagar efter injektionen och är maximal efter ca 14 dagar. Biverkningarna är få, oftast mycket milda och snabbt övergående. Biverkningar och övriga bieffekter av injektionerna beror på vilka muskler som behandlats och vilken dos som givits. Det överväldigande flertalet upplever inga negativa bieffekter alls av sin behandling utöver att det i början kan vara svårt att exakt anpassa dosen så att inte behandlade muskler försvagas något för mycket eller för lite. Doserna behöver därför alltid trappas upp för att inte riskera orsaka en besvärande, men alltid övergående, svaghet i någon eller några av de behandlade musklerna.Själva injektionsbehandlingen tar ca 10-15 min att genomföra men föregås alltid av en noggrann genomgång och utvärdering av föregående injektion inför justering av dos och vilka muskler som ska injiceras. Behandlingarna är därför minutiöst dokumenterade i text och/eller bild då även små ändringar kan medföra stora skillnader i utfallet. Då vissa muskler kan vara svåra att säkert identifiera så används ibland EMG-ledning, dvs en speciell nål som fångar upp muskelns elektriska aktivitet och medger säker identifiering. Behandlingen kan då av tekniska skäl ta något längre tid.Cervikal dystoni behandlas med injektioner av botulinumtoxin vilket leder till att de drabbade musklerna försvagas och att huvudets ställning, värk och skakningar förbättras.BOTOX®-injektioner är en del i behandlingen av dystonin. Den andra delen är den uppföljande träningen under ledning av en fysioterapeut.























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar