torsdag 3 januari 2019

Det finns fördelar med att äta CHOKLAD och LAKRITS.

6 anledningar till att det är bra att äta lakrits
1. Lakrits lindrar hosta
Har du tänkt på att lakrits ofta används i hostmedicin? Ämnet verkar nämligen slemlösande och lindrar ömma halsar. Om någon har synpunkter på din konsumtion kan du bara säga att du har ont i halsen.
2. Lakrits hjälper tröga magar
Lid inte i onödan om du skulle vara förstoppad. Ät lite lakrits – det har en laxerande effekt. För mycket av det goda kan dock få ett motsatt resultat, så dosera lagom.
3. Lakrits påverkar blodtrycket
För dig med lågt blodtryck har lakrits en höjande effekt, vilket hjälper dig att bli av med eventuell trötthet och yrsel. Men här gäller samma som ovan – inte för mycket. Livsmedelsverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen.
4. Lakrits är antiinflammatoriskt
Godiset sägs bland annat rena levern och motverka inflammation i kroppen. Ta några bitar extra och förebygg värk.
5. Lakrits fungerar som sötningsmedel
Lakrits är nyttigare än socker. Byt ut en del av sockret mot lakrits när du bakar så får du ett hälsosammare alternativ.
6. Lakrits avhjälper muntorrhet
Torr i munnen? Lakritsroten har traditionellt använts mot just muntorrhet. Lakrits kan därmed indirekt även motverka karies – som kan uppstå på grund av torrhet i munnen.

6 anledningar till att det är bra att äta choklad

1. Bomb av antioxidanter

Chokladen är fylld till bristningsgränsen med antioxidanter, som också finns i rödvin, frukt och grönsaker. Faktum är att forskare tror att choklad faktiskt innehåller mest antioxidanter i den listan. Antioxidanter = bra för kroppen!

2. Ta dig igenom din PMS på bästa sätt

Choklad släpper lös lugnande endorfiner och lindrar ångest. Dessutom är det packat med magnesium som har en positiv effekt på ditt humör. Kan vara läge att testa choklad om PMS:en är svår.

3. Blodtryck och kolesterolvärde sjunker

Enligt en studie på University of Illinois så kan dagligt intag av mörk choklad sänka blodtrycket och ditt kolesterolvärde. Inte för mycket så klart men lite.

4. Kan motverka vissa komplikationer vid graviditet

Enligt en studie kan choklad ha en motverkade effekt på sjukdomen graviditetsoxikos som bland annat kan visa sig i svullnad, eller förhöjt blodtryck under graviditeten. Inte så allmängiltigt men ändå.

5. Förhindrar hjärtsjukdomar

Studier har visat att människor som äter runt 20 gram 70-procentig choklad per dag har ett bättre blodflöde än de som äter vanlig processad mjölkchoklad, som vanligtvis innehåller väldigt lite kakao. Mer kakao är alltså bättre för hjärtat. I små mängder.

6. Choklad kan vara bra för huden

Ja, det kan kanske vara bra för att få en finare hud. I alla fall om man får tro forskarna på Heinrich Heine-universitetet i Tyskland. När de, med ultraviolett ljus, kollade huden på regelbundna chokladätare så visade det sig att de hade runt 15 procent mindre rodnad i huden än de som inte åt choklad på regelbunden basis.
Men choklad orsakar väl akne? Nej! Ett forskarlag i Australien kollade efter kopplingen mellan choklad och akne. De hittade ingenting.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar