måndag 25 maj 2020

Den vanligaste frukosten människor brukar äta.I dessa olika länder.

Frukost är dagens viktigaste måltid och här i Sverige äter vi gärna en tallrik gröt,lite fil eller ägg till vårt kaffe.
Men hur går det till i andra länder?
Sajten Independent har frukosttallrikar från alla världens hörn.
                                 KUBA
En typisk kubansk frukost innehåller nästan alltid en tostada,en rostad och smörad brödbit vars namn passande nog betyder "grillad" på spanska.Serveras ofta med cafe con leche som liknar kaffe latte.
                                        COLOMBIA
Den colombianska frukosten kretsar kring den så kallade arepan,ett kompakt majsbaserat bröd som serveras med smör eller toppas med ägg,kött eller marmelad.
                                          BRASILIEN
Starkt kaffe premieras och avnjuts gärna med en tallrik skinka,ost och bröd.Även nationalrätten feijoada,en gryta med bönor och olika typer av kött,äts till frukost.
                                   AUSTRALIEN
Vegemite är en mörkbrun,salt kräm som görs av det jästextrakt som uppstår som restprodukt vid öltillverkning.Det kanske inte ser så aptitligt ut men är extremt populärt som pålägg i Australien.
                                     KINA
En traditionell kinesisk frukost varierar från region till region,men rätten you tiao älskas av miljoner.You tiao är en form av friterad degpinne som serveras med varm sojamjölk.Även dim sum och den heta rissoppan congee är populära.
                                    MEXIKO
Mexikaner sparar inte på krutet när det kommer till frukost.Den kryddiga äggrätten huevos rancheros är exempelvis världsberömd.På bilden syns en så kallad chilaquiles.
                              ITALIEN
Prima colazione i Italien,eller frukost som det heter på svenska,består vanligtvis av en kopp cappuccino och en bit brioche med marmelad eller fylld med choklad.
                                      INDIEN
Precis som i Kina varierar det från region till region,men den här typen av arrangemang är vanliga.Chutney,dipsåser och bröd som dosa,roti eller idli.
                                 TYSKLAND
Tyskar gillar att ha mycket att välja på.I form av nybakta bröd,kallskuret,ostar, smör och marmelader.
                               FRANKRIKE
Fransmännen krånglar inte till det.Alla som varit i landet vet att det inte är en klyscha att var och varannan fransman bär runt på en baguette eller croissant på morgonen.Brödet doppas ofta i det tillhörande kaffet.
                                             JAMAICA
Frukten ackee är en stor frukostfavorit hos jamaicanerna.När den tillagas ser den nästan ut som äggröra och serveras ofta med friterad kokbanan,saltad fisk och andra färska frukter.
                                                KOREA
Om det är någon rätt som alltid finns på ett koreanskt matbord så är det kimchi.Så även till frukost.I övrigt äter man gärna ris,soppa,fisk biff eller rester från gårdagens matlagning.
                                   SPANIEN
Pan con tomate,alltså en rostad macka med tomat är en spansk favorit.En annan klassiker är så kallade churros,en avlång friterad degpinne på vetemjöl eller potatis.
                                       JAPAN
En traditionell frukost i Japan inkluderar ofta miso-soppa,ångat vitt ris,picklade grönsaker och någon typ av protein som fisk.Eller den japanska omeletten tamagoyaki.


Jag vet inte hur typisk Svensk frukost det här är eller inte.Men det här har jag i alla fall ätit till frukost i dag.
Nu har jag ju ingen hund.Men om jag hade haft det,så skulle jag kunna tänka mej att det skulle va så här för mej på morgonen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar