onsdag 27 maj 2020

Ost och Muffins

Länder som äter mest ost
Den främsta ostkonsumenten är Danmark.
1. Danmark
2. Island
3. Finland
4. Frankrike
5. Cypern
6. Tyskland
7. Schweiz
8. Nederländerna
9. Italien
10. Österrike
11. Sverige
12. Estland
13. Lettland
14. Norge
15. Israel
De främsta konsumenterna av ost är främst länder i världens kalla värld, främst på grund av att ost kan kylas och bevaras för framtida bruk. Det kalla vädret kräver höga proteiner som osten ger.
Visste du att ordet ost härstammar från ett latinskt ord "caseus" vilket betyder att jäsning? Men den mer moderna betydelsen kommer från ordet "chese" som är från den gamla engelska meningen "produkt som härrör från sur mjölk."

Mina personliga ostfavoriter är.
Herrgårdsost,prästost,mögelost och lagrade ostar.

Det finns dagar för det mesta, 27 maj firas Internationella Ost och även Muffinsdagen!

Muffins såldes först på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare. De kallades för ”muffin men” och de bar muffinsen på en bricka på huvudet.Föregångarna till våra muffins var mindre söta och det fanns inte så många sorter som idag. Muffins åts från början främst till frukost och bakades med majs, vete, havre och några tillägg som russin, äpplen och nötter.En cupcake är en sötare muffins med glasyr, en "en-portions-tårta" om man så vill. De har nästan alltid dekoration och fyllning, och kan vara riktiga konstverk.

Världens dyraste ätbara glaserade muffins är överöst med guldflingor och kostar hela 28 000 dollar.Det är engelska konfektyrföretaget Bloomsbury som ligger bakom denna dyra mumsbit som lanserades i ett galleri i Dubai.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar