måndag 15 februari 2021

I dag är det Geléhallonens dag. 6 saker du kanske inte visste om geléhallon.

 


Geléhallon är en traditionell konfekt som kan beläggas i Sverige sedan åtminstone 1904. 
Av en annons i Göteborgs Aftonblad från detta år verkar det dock som att geléhallon redan var allmänt känt. I USA dök det upp i en annons redan 1859.

Internationellt godis

Att geléhallon är en stor favorit bland svenskar råder inga tvivel om.Godiset äts gärna kring Alla hjärtans dag som infaller dagen innan Geléhallonets dag den 15 februari.Men det finns även en liknande variant utomlands.Geléhallon kallas på engelska för gumdrops och finns i regnbågens alla färger och med andra smaker än just hallon.


Kallas även jungrubröst

De flesta av oss är vana att kalla godiset för geléhallon,något annat vore väl bara fel? Nja, tidigare var det vanligt att godiset även kallades för jungfrubröst,detta på grund av sin runda form.


Geléhallon som implantat

För den som väljer att operera brösten finns så kallade geléhallonimplantat.Implantaten är av silikonmassa och kallas även för kohesiva bröstimplantat och kan inte rinna ut.


Blir röda av sköldlöss

Har du hört att geléhallon innehåller löss? Det stämmer faktiskt.Geléhallonen får sin fina röda färg av färgämnet karmin som finns i sköldlusen Dactylopius coccus costa.Lusen lever på kaktusar och används också till att färga tyger röda.Karmin eller karminsyra deklareras som E120.Det sägs även att Carl von Linné ville försöka föda upp lössen i Sverige och fick en nedlusad kaktus hemskickad till Sverige.Han var dock inte närvarande vid leveransen och hans trädgårdsmästare sköljde bort lössen.Detta ska ha gett Linné svår migrän.


Christer Fuglesangs val av rymdgodis

Geléhallonen uppskattas inte bara på hemmaplan.I december 2006 fick godiset följa med på en resa ut i rymden.Det var den svenska austronauten Christer Fuglesang som då bjöd sina rymdkollegor på några tyngdlösa geléhallon.


Hemgjorda geléhallon

Gör dina egna geléhallon.

Ingredienser

  • 375 g strösocker
  • 150 g vatten
  • 125 g glykos
  • 166 g hallonpuré
  • 8 g citronsyra
  • 32 g gelatinblad
  • Gör så här

    1. Koka socker, glykos och vatten till 140 grader.
    2. Tillsätt hallonpure och koka till 115 grader.
    3. Tillsätt citronsyra och blötlagda gelatinblad och spritsa i silikonformar som är hallonformade,låt stå tills nästa dag och doppa i socker.



    4. Personligen så bara älskar jag gelehallon.En av mina favoriter när det kommer till godis.
    5. Förutom lakrits och salt godis då.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar