tisdag 16 mars 2021

Det finns faktiskt några fördelar med att äta vissa gosaker. Som Choklad och Lakrits.


Mörk choklad har nämligen väldigt många positiva hälsoeffekter och det har även mjölkchoklad.Så var inte rädd för att unna dig en chokladbit varje dag,det säger i alla fall forskarna att du borde göra.

Enligt flera studier kan mörk choklad skydda mot hjärt och kärlsjukdomar.En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet,jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad.Även en studie från Australien vid Monash University i Melbourne med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra hjärtattacker.


Kan ha en lugnade inverkan på kroppen

Många av oss har väl då och då varvat ner med en bit choklad i soffan efter en hektiskt dag? Och det med all rätt.Nu finns det nämligen vetenskapliga bevis för att personer blir lugnare av choklad.Enligt en studie från ”The Journal of Psychopharmacology” var personer som åt choklad regelbundet lugnare än personer som inte åt choklad alls.


Choklad kan skydda mot UV-strålning.

En tysk studie på kvinnor visar att mörk choklad,som innehåller flavonoider,kan verka som solskyddsfaktor och skydda huden mot UV-strålning.


Sänker blodtrycket.

Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin,det bittra ämnet i chokladen,kan vara det som håller blodtrycket i schack.En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.


Choklad är rikt på vitaminer.

Kakao innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer,som exempelvis magnesium,natrium,järn,zink och kalcium.


Förbättrar din syreupptagningsförmåga

Det är flavonoiderna i chokladen som gör att vi blir bättre cyklister,löpare och t ex tennisspelare.Flavonoider ökar mängden nitrit i kroppen vilket förbättrar vår syreupptagningsförmåga och därmed gör oss uthålligare,enligt en studie från Journal of the International Society of Sports Nutrition.Flavonoider är antioxidanter som finns i bland annat äggula och kakao,vilka gör att choklad med en hög kakaohalt är att föredra.Vid en studie fick några cyklister äta 40 gram mörk choklad om dagen vilket innebar att de förbättrade sin uthållighet något mer än de cyklister som fick motsvarande mängd vit choklad.



Hälsofördelar med att äta lakrits! Lakrits är egentligen en rot och en medicinalväxt och kan ätas av en mängd goda anledningar.

Lakrits är slemlösande.

Det är inte för inte som lakrits ofta används i hostmedicin.Säg bara att du har ont i halsen om någon skulle ha synpunkter på din konsumtion.


Lakrits är laxerande.

Förstoppad? Ät lakrits,det har nämligen en laxerande effekt.Men tänk bara på att för mycket av det goda kan ha motsatt effekt.


Lakrits sägs ha en blodtryckshöjande effekt.

Bra för dig med lågt blodtryck,men samma här som ovan,för mycket av det goda… Livsmedelverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen.För mycket lakrits kan även rubba saltbalansen och ge huvudvärk,men det är individuellt hur mycket man tål.


Hjälper mot muntorrhet.

Lakritsroten har traditionellt används mot muntorrhet och kan därmed motverka karies.


Lakrits lär vara antiinflammatoriskt.

Däribland anses det bland annat göra magen lugn och rena levern.En anledning så god som någon att ta ett par bitar extra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar